Overgangsalder – arbejdsmarkedet bør tilgodese kvinderne

Er du i overgangsalderen og har du i perioder hedeture, søvnbesvær og hukommelsessvigt, som belaster din hverdag, bør du i den periode have ret til fleksible arbejdsforhold. Overgangsalderen påvirker nemlig kvinder i arbejdslivet markant.

Overgangsalderen er ikke „bare‟ gener – det er en kropslig omvæltning, der kan være i årevis. Når kroppen gennemgår hormonelle forandringer, kan det påvirke koncentrationen, energiniveauet og den generelle funktionsevne. Med symptomer som træthed, hovedpine, humørsvingninger og søvnbesvær kan en traditionel fuldtidsstilling blive en umulig opgave. Flere debatterer nu, hvorvidt kvinder i denne fase bør have ret til at gå ned i tid uden at lide økonomiske tab. En reduktion i arbejdstid kan nemlig give dig det nødvendige åndedræt til at passe på dig selv.

Helbredet kommer i første række

Overgangsalderen har længe været et tabubelagt emne, men nu sker der noget. Flere virksomheder begynder at tage ansvar og indføre medarbejderordninger, der skal hjælpe kvinder gennem denne naturlige, men ofte udfordrende periode i livet.

En af de aktuelle debatter handler om, hvorvidt kvinder i overgangsalderen skal have mulighed for at gå ned i tid, uden at det får økonomiske konsekvenser. Mange kvinder oplever, at overgangsalderen kræver tilpasninger i hverdagen, og fleksible arbejdstider kan være en løsning, der gør det nemmere at navigere i både arbejdsliv og helbredsmæssige udfordringer.

Fleksibilitet gavner arbejdspladsen

Flere virksomheder begynder gradvist at tilpasse sig medarbejdernes behov under overgangsalderen, men Danmark halter bagud i forhold til lande som Storbritannien, hvor flere virksomheder allerede tilbyder fleksible løsninger som senere mødetider, hjemmearbejde eller fridage ved særligt varme dage.

I Danmark er der dog endnu ingen standardiserede politikker for overgangsalder på danske arbejdspladser, men vi kan håbe på, at emnet bliver en naturlig del af livsfaseorienteringen inden for de næste ti år. Undersøgelser viser, at manglende tilpasninger kan påvirke kvinders arbejdsevne og trivsel negativt.

En træt, overvældet medarbejder er sjældent den mest produktive. Ved at tilbyde fleksible løsninger kan virksomheder undgå sygefravær. Det er en win-win.

Menopause i Storbritannien

Danmark kunne tage inspiration fra Storbritannien, hvor nogle virksomheder allerede tilbyder særlige rettigheder.

Det anslås, at op mod 25 pct. af arbejdspladserne i Storbritannien har en menopause-politik, heriblandt en stor del af sundhedsvæsenet (National Health Service/NHS).

En menopausepolitik er formaliserede rammer og vilkår for medarbejdere i overgangsalderen. Den er altid tilpasset den enkelte arbejdsplads og bør følges af en konkret handleplan.
Kilde: https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/sygeplejersken-online/saadan-bliver-arbejdspladsen-overgangsalder-venlig/

Elsk din overgangsalder

Hvis du selv står midt i overgangsalderen og ønsker gode råd til at lindre symptomerne, er bogen ”Elsk din (overgangs)alder‟ af Gitte Høj og Lone Gjørtsvang stadig aktuel. Den kan købes både som lydbog og fysisk bog og giver konkrete værktøjer til, hvad du selv kan gøre for at få en lettere overgangsalder.

Det er på tide, at overgangsalderen ikke længere er et tabu, men noget, vi taler åbent om – både på arbejdspladsen og i samfundet generelt.

Du kan købe bogen her: Elsk din (overgangs)alder

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *