Vidste du at flere og flere får hudallergi?
Hudallergi er et voksende problem, men jo mere du ved om det, desto lettere er det for dig at undgå problemer. Bliv her klogere på, hvad der kan irritere din hud.
Du kan aldrig være sikker på om den bodylotion eller ansigtscreme du bruger, kan udløse kløende udslæt, irritation eller rødme. Flere og flere danskere oplever problemer med deres hud, fordi de ikke tåler indholdet i plejeprodukterne. Mere end 3700 stoffer er blevet identificeret som kontaktallergener, hvilket betyder at de kan udløse en udslæt eller anden hudreaktion. Flere af stofferne findes i de skønhedsprodukter du bruger hver dag.
Hudallergi skal tages alvorligt
Ifølge en EU-rapport fra 2016 er 27 procent af den europæiske befolkning ramt af hudallergi overfor mindst et allergifremkaldende stof, heriblandt parfume og konserveringsmidler. Og selvom målemetoder kan variere landene imellem, får det alligevel alarmklokkerne til at ringe i Astma-Allergi Danmark. De vil derfor gøre den danske befolkning klogere på konsekvenserne ved hudallergi – samt mulighed for at forebygge det ved at køre kampagnen FRAGILE.
Læs mere om kampagnen her
Får du først hudallergi har du det for resten af livet. Derfor er det vigtigt at du kender indholdet i dine hudplejeprodukter.
Få her 5 gode råd til at undgå hudallergi:
1. Aluminiumforbindelser
Bliver dine armhuler røde, irriteret og svier hver gang du bruger deodorant, kan det være at deodoranten indeholder for store mængder af aluminiumforbindelser, som er medvirkende til at stoppe svedproduktionen. Dine armhuler behøver dog hverken at lugte af sved eller parfume. Der findes masser af milde og miljøvenlige ”nothing-in”- produkter uden parfume og anden unødig kemi på markedet, som både er effektive og gode mod din hud.
2. Syre
Slip af med rynkerne, bekæmp din acne og få ny glød til huden. Der findes et utal af skønhedscremer på markedet, som lover en ung og smuk hud. Desværre kan nogle af alle de mange produkter gøre mere skidt end godt. Mange hudplejeprodukter indeholder syrer – f.eks. bruges der salicylsyre, som er en olieopløselig beta-hydroxysyre, til at mindske acne og behandle olieagtig hud og glycolsyre, en vandopløselig alfa-hydroxysyre, bruges som en aktiv ingrediens i de fleste kemiske peelinger.
De forskellige syrertilsætninger kan få din hud til at blive rød og irriteret. Derfor er det en god idé at spørge din hudlæge om alternativer eller gå efter cremer uden tilsat syre.
Læs også: Brug din øjenmakeup med omtanke
3. Dufte
Det der forårsager allerflest hudallergier er dufte. Dufte er ikke kun parfume, men bruges i næsten ethvert skønhedsprodukt. Seneste undersøgelse fra Videnscenter for Allergi viser, at antallet af personer med allergi overfor parfume er gået fra otte til ti procent i årene 2011 – 2015 for kvinder og fra fire til syv procent for mænd. Syntetiske duftingredienser kan udløse irritation, der forårsager hududslæt samt hovedpine, hoste og andre åndedrætsirritationer.
Hvis du er følsom over for duft, så undgå produkter, der har ordet “duft” på deres ingrediensliste og se efter “duftfrie” alternativer.
4. Sulfater
Natrium lauret sulfat eller natrium laurylæter sulfat er rengøringsmidler, der anvendes flittigt i shampooer, tandpasta og sæber. Får du hævede øjne og/eller hudirritation, kan du prøve at gå efter produkter uden disse stoffer.
De fleste naturlige og økologiske shampooer og sæber indeholder ikke natrium lauret sulfat.
Læs også: Derfor kan bakterier være godt for huden
4. Æteriske olier
Det naturlige er ikke altid det sikre, når du skal undgå at få hudallergi. F.eks. kan æteriske olier, som er tilføjet i rigtig mange skønhedsprodukter, sagtens give dig udslæt. Har du mistanke om at du reagerer på æteriske olier, så prøv at finde ud af hvilken olie du ikke tåler. I modsætning til syntetiske dufte vil de fleste producenter, der bruger æteriske olier, liste dem separat på ingredienslisten hvilket gør det lettere for dig at få øje på og undgå.