5 gode råd til at mindske rygsmerter

Du kan mindske smerterne i ryggen ved at tage nogle forholdsregler. Derudover viser et nyt studie, at viden om hvorfor rygsmerter opstår, har en helende effekt.

Er du en af de mange som i perioder døjer med smerter i ryggen, ved du også hvor invaliderende det kan være. Smerterne er ofte meget voldsomme og begrænser mobiliteten, så du nærmest ikke tør bevæge dig. Ofte tror man at der er noget helt galt og at smerterne aldrig forsvinder, men at have rygsmerter er som regel ikke farligt og skyldes hverken overbelastning eller sygdom. Og nu har et nyt forskningsstudie vist, at får du viden om dine rygsmerter, kan det faktisk hjælpe dig med ikke at opleve dine smerter så intense.

Studiet konkluderer at to foredrag om ryggen med fokus på hvorfor rygsmerter opstår, og hvad man selv kan gøre for at mindske eller forebygge smerterne, kan gøre underværker.

”Rygsmerter er et livsvilkår for mennesket og har været det, siden vi begyndte at gå på to ben. I de tilfælde hvor, vi kan acceptere dette, bliver vi bedre til at håndtere smerterne. En stor del af ubehaget skyldes nemlig bekymringer om ryggens tilstand, og det kan blive en ond spiral, hvor man skåner ryggen for meget og derved forstærker problemet,” siger Karsten Thomsen, overlæge i rygkirurgi ved Aleris-Hamlet Hospitaler i en pressemeddelelse.

I løbet af 12 måneder samlede forskningsholdet fra Rigshospitalet information fra næsten 500 fysisk aktive arbejdende, hvoraf halvdelen fungerede som kontrolgruppe, der ingen foredrag fik. Resultaterne viser, at personer, der fulgte de to foredrag, havde 50 procent større sandsynlighed for at opleve rygsmerter mindre generende, 53 procent større sandsynlighed for at bruge færre smertestillende og 80 procent større sandsynlighed for at opleve mindre nedtrykthed og depression.

Det kan være alvorlig

Er du i tvivl om, hvorvidt dine rygsmerter er hverdagssmerter eller om de skyldes en alvorlig tilstand, bør du tilses af en specialist. En specialist vil ofte foretage en MR-skanning, som kan be- eller afkræfte om der er tale om noget mere alvorligt, som kræver specifik behandling og eventuelt operation.

”Det vigtigste at være opmærksom på er, om smerterne stråler ud i arme og ben og måske giver føleforstyrrelser eller mere alvorligt nedsat muskelstyrke. Det er tegn på en nervepåvirkning, som ofte kræver en udredning. Det er også en god ide at kontakte sin læge, hvis smerterne er betydelige og vedblivende, selvom alt er forsøgt,” fortæller Karsten Thomsen og uddyber, at det på Aleris-Hamlet kun er hver fjerde patient, som henvises til behandling for lidelse i nakken og lænden, der ender med at blive opereret.

80 procent af patienter, der opereres, får lindret eller fjernet smerterne, mens resten oplever lille eller ingen effekt.

Læs også: DIN RYGSMERTER KAN FORSVINDE MED SPECIALTRØJE

Rygspecialistens fem råd

Selvom der ingen mirakelkur findes mod rygsmerter, har Karsten Thomsen fra Aleris-Hamlet dog et par forholdsregler, som kan reducere risikoen for smerter i ryggen.

5 gode råd:

1. Undgå overvægt

Overvægt er en hyppig årsag til rygsmerter. Omkring 60 procent af kropsvægten går gennem diskusserne, så jo mere man vejer, des mere stiger presset på ryggen.

2. Undgå rygning
Rygning har en skadelig effekt, da rygsøjlens bruskvæv er meget sårbart over for den forringede blodgennemstrømning, som rygning giver.

3. Undgå overbelastning
Brug altid korrekte løfteteknikker og undgå overbelastninger i form af tunge løft eller monotone belastninger gennem længere tid.

4. Vær aktiv
Det er vigtigt at holde ryggen i gang og træne både smidighed og styrke. Det gælder også efter rygsmerterne er overstået. Man skal ikke lade sig slå ud af ondt i ryggen, men fortsætte med at være aktiv.

5. Aflast ved ondt i ryggen
Som sagt er rygsmerter et livsvilkår, vi skal lære at leve med. I langt de fleste tilfælde er det en banal lidelse, hvor den bedste behandling er at tage nogle smertespillende piller og aflaste ryggen, men hold ikke op med at bruge den.