8 gode råd til at bruge solcreme korrekt
Husk at bruge rigeligt med solcreme, når du er ude i solen, så du ikke risikere at få solskoldninger, soleksem og på længere sigt hudkræft.
Da jeg var yngre kunne jeg ikke få nok af at solbade. Det skyldes mest al den hype om, at vi alle skulle være lækre solbrune. I 80’erne kunne man ikke blive brun nok, så jeg nægtede at bruge solcreme, for jeg ville hurtig have farve. Det var utroligt dumt, for jeg endte flere gange med at blive frygtelig solskoldet. Dengang vidste vi ikke bedre, men i dag kan jeg godt blive bekymret for hvor meget min hud tog skade. Det har også medvirket til at jeg i dag aldrig opholder mig i solen uden at bruge solcreme. For selvom solen giver os D-vitamin og har en positiv effekt på humør, koncentration og hukommelse, er den ikke altid god for vores hud.
Opholder du dig i solen, skal du altid bruge solcreme og her går mange af os desværre galt i byen for langt de fleste bruger alt for lidt solcreme.
Få her nogle tips til at smøre dig korrekt ind, så du undgår forbrændinger.
1. Smør dig ind i solcreme før du går udenfor
Det tager ca. et kvarter for solcremen at absorbere i huden, så venter du med at smøre dig ind indtil du går ud i solen, er der en periode hvor din udsatte hud er ubeskyttet.
2. Brug nok solcreme
Danskerne smører sig generelt med for lidt solcreme. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du bruger: Én krop – én håndfuld. Smører du dig eksempelvis med faktor 15 i et tyndt lag, nedsættes beskyttelsen til ca. faktor 2. For at solcremen beskytter din hud optimalt, skal du smøre dig med 20 gram solcreme pr. m2 hud.
3. Brug ofte solcreme
For at sikre den bedste beskyttelse skal du smøre dig ind mindst hver anden time og oftere hvis du har badet, svedt meget eller har tørret dig med et håndklæde.
4. Brug solcreme over det hele
Glem ikke områder som din nakke, ansigt, ører og dine fødder og ben (almindelige steder hvor du kan udvikle hudkræft). Få hjælp til at smøre ryggen eller brug en spray de steder hvor det er svært at komme til. Er du tyndhåret, så husk at bruge en solhat for at beskytte din hovedbund. En bred solhat kan også være ekstra beskyttelse for dit ansigt og nakke. Glem heller ikke din læber og brug en god læbebalsam, så du undgår at de tørrer og sprækker.
Læs også: 6 krydderier der styrker huden
5. Brug solcreme også på overskyede dage
Selvom det er overskyet, kan solens stråler stadig brænde gennem skyerne og give dig en forbrænding. Op til 80 procent af solens skadelige UV-stråler kan trænge ind i din hud selvom det er overskyet.
6. Brug solcremen før den udløber
Vær opmærksom på udløbsdatoen på din solprodukter. Er de overskredet den sidste salgsdato, kan de være mindre effektive. Er der ikke en udløbsdato, så anbefales det, at du smider dem ud efter tre år, og før hvis de har en mærkelig lugt, farve eller konsistens.
7. Brug solcreme selvom du tror du ikke har brug for det
Alle kan få hudkræft uanset alder, køn eller race. Du er lidt mere udsat hvis du har lys hud, men selv mørkere mennesker, der har større mængder melanin i huden og derfor mindre udsatte for UV-skade, kan få hudkræft. Husk at ca. 40 danskere hver dag får konstateret kræft i huden – i alt bliver der således registreret mere end 14.600 nye tilfælde af sygdommen om året.
8. Brug den rigtige solcreme
Køber du en solcreme med høj solfaktor er du ikke nødvendigvis bedre beskyttet. Faktor 50 beskytter fx ikke dobbelt så godt som faktor 25. Det kan derfor være en god ide at købe en solcreme med lidt lavere faktor og så til gengæld sørge for at bruge den korrekte mængde.