Insekter i madlavningen kan give dig allergiske reaktioner

Har du lyst til at bruge insekter i madlavningen, skal du være varsom med at sætte tænderne i de kriblende proteinbomber hvis du i forvejen har allergi.

Dengang jeg var tv-tilrettelægger på Pernilles Univers, producerede vi et program om mad og specielle fødevarer. I programmet blev flere kokke inviteret med i studiet for at vise hvordan man f.eks. kunne riste græshopper og vende dem i chokolade. Til stor fryd og også væmmelse fra publikum. Jeg husker dog, at jeg selv satte tænderne i den lækre delikatesse – og at den faktisk smagte godt.

Det her var i slut halvfemserne – og siden har insekter fået større og større indpas i det danske køkken. Bare tænk på restaurant Noma, som indimellem har anvendt levende myrer som et slags krydderi i flere forskellige retter.

I dag kan insekter sagtens havne på menuen, hvis du er nysgerrig efter at prøve kræfter med den relativt nye fødevaretype. Den anses for at være en god proteinkilde, som tilmed er ressourceeffektiv og bæredygtig.

Potentielle krydsreaktioner

Der er dog bare det lille problem, at hvis du har en allergi i forvejen, kan der potentielt set komme en allergisk reaktion – altså en krydsreaktion – hvis du spiser insekter. Seniorforsker fra DTU Fødevareinstituttet, Charlotte Bernhard Madsen forklarer i en pressemeddelelse:
” Undersøgelser viser, at melorme kan krydsreagere med husstøvmider og rejer. Det betyder, at hvis man eksempelvis har rejeallergi, skal man være forsigtig med at spise melorme, for der er en potentiel risiko for at få allergiske symptomer.”

Endnu er opmærksomheden på området ikke så stor, men insekter som fødevaretype er kommet for at blive. Det ses blandt andet med etablering af danske insektfabrikker gennem projektet inVALUABLE. Faglig leder på inVALUABLE, biolog og ph.d. Lars-Henrik Lau Heckmann fra Teknologisk Institut, bekræfter også, at hvis du har allergi over for skaldyr og husstøvmider, skal du være påpasselige med at spise alle insekter. Ikke kun melorme, men eksempelvis også voksmøllarver, fårekyllinger og græshopper.

”Den proteinstruktur, der er i husstøvmider og krebsdyr som rejer, er meget lig den struktur, som er i insekter. På grund af dette nære slægtskab er der en forhøjet risiko for krydsreaktioner. Det gælder i forhold til alle insekter, hvis man i forvejen er allergisk over for krebsdyr og husstøvmider,” siger han.

Patientforeningen Astma-Allergi Danmark, som tilbyder gratis rådgivning til alle med astma, allergi, høfeber og eksem, oplever også, at danskere med allergi over for eksempelvis rejer spørger ind til risikoen ved at spise insekter. Hvis du har spørgsmål, kan du ringe til Rådgivningen på tlf. 4343 4299.

FAKTA
Om Insekter og allergi

Græshopper, voksmøllarver, melorme, fårekyllinger og buffalolarver er alle insekter, som vinder mere indpas som fødevarer. Insekter er kendt for at have et højt proteinindhold og være et bæredygtigt alternativ til andre proteinkilder.

Det er endnu ikke besluttet, om eller hvordan allergirisikoen ved at spise insekter skal fremgå af fødevarer. Det er op til EU at afgøre.

Foto: Colourbox