Spis fuldkorn og reducer risikoen for at få tarmkræft
Spiser du masser af havregryn og rugbrød hverdag, så mindsker du risikoen for at få tarmkræft. Sådan lyder konklusionen efter en ny stor undersøgelse.
For nogle år tilbage lavede jeg et interview med en kræftforsker fra Kræftens Bekæmpelse. Vi talte om de forskellige fødevarer, som populært bliver omtalt som powerfood og om deres evner til at forebygge kræft. Vi bliver alt for ofte vildledt, når nyheden om en ny powerfood popper op i medierne, som fortæller os, at vi nu kan forebygge den og den sygdom ved f.eks. at spise masser af blåbær eller broccoli.
Kræftforskeren forklarede mig, at selv om vi spiser et halvt kilo broccoli om dagen er der ingen studier, der fortæller at det gavner vores helbred. Når en fødevare bliver konstateret sund, er næste skridt at finde ud af, hvilke stoffer i fødevaren der gør, at den er sund, og om det kan fås i en koncentreret form. Og gang på gang skuffer studierne, for det viser sig så, at fødevaren i en komprimeret udgave ingen effekt har.
Fuldkorn gavner
Men når det gælder fuldkorn er det en anden snak. World Cancer Research Fund International står bag en ny rapport, der sammenfatter international forskning baseret på i alt 29 mio. mennesker verden over. Her har forskerne samlet den nyeste viden om, hvordan vores livsstil påvirker risikoen for tarmkræft.
En skål havregryn og en-to skiver rugbrød om dagen kan mindske din risiko for tarmkræft. En vigtig kilde til den viden er forskning fra Kræftens Bekæmpelses store befolkningsundersøgelse ’Kost, kræft og helbred’, som blandt andre postdoc Cecilie Kyrø har deltaget i. Hun forklarer de nye resultater:
”Konklusionen i rapporten er, at for hver 48 gram ekstra fuldkorn man spiser om dagen, mindsker man sin risiko med 17 procent. Herudover understreger rapporten en række andre mere velkendte måder at forebygge tarmkræft, eksempelvis ved at være fysisk aktiv og holde normalvægten,” siger hun.
Resultatet fra studiet vil få indflydelse på kostanbefalingerne i hele den vestlige verden.
Danskerne spiser meget fuldkorn
Fuldkorn har længe været i forskernes søgelys for sine gavnlige effekt mod en række kræftsygdomme – særligt tarmkræft.
Netop derfor har Kræftens Bekæmpelse og en række samarbejdspartnere gennem de seneste ti år arbejdet på at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Det sker gennem Fuldkornspartnerskabet som står bag fuldkornslogoet, der i dag findes på fødevarer, der har højt indhold af fuldkorn. Formålet med fuldkornslogoet er at gøre det nemt for forbrugerne at vælge den vare, som giver mest fuldkorn.
Og indsatsen har virket. Det forklarer projektchef Gitte Laub Hansen fra Forebyggelse og Oplysning i Kræftens Bekæmpelse, der er partner i Fuldkornspartnerskabet.
”I dag spiser danskerne dobbelt så meget fuldkorn som for ti år siden. Det gælder både for dem, der i forvejen spiste meget fuldkorn, og dem, der spiste mindst. Det er vi rigtig glade for, for det har en stor betydning for forebyggelse af ikke bare kræft, men også type II diabetes og hjerte-kar-sygdomme,” siger Gitte Laub Hansen.
En del af forklaringen på, hvorfor danskerne har taget så godt imod fuldkorn, er ifølge Gitte Laub Hansen, at du nemt kan bygge videre på de gode fødevarer og de madtraditioner, vi allerede har i Danmark, bare i en sundere version med mere fuldkorn. Eksempelvis ved at vælge et morgenmadsprodukt eller brød med fuldkorn og vælge fuldkornspasta eller ris frem for de hvide varianter.