Happyfood – du kan spise dig glad!
Du kan påvirke dit humør med den mad du kommer på tallerken. Bogen Happy Food giver et godt indblik i hvor meget vores kost betyder for vores mentale velvære.
Jeg har ofte undret mig over hvorfor tarmen pludselig får så meget omtale. Det lyder til at mange af vores sygdomme stammer fra tarmen, men hvorfor er det nyt? Svaret fik jeg i bogen Happy Food. Her fortæller forfatteren Henrik Ennart at det først er indenfor de seneste 10 år, at man har haft teknologien til at kortlægge vores mikrobiota i tarmen. Mikrobiotaen omfatter vira, svampe, arkebakterier, og bakterier. Vi ved nu at bakterier har en stor indflydelse på livsstilssygdomme som diabetes, fedme og tarmsygdomme, men først nu begynder vi at forstå, at tarmbakterierne også påvirker vores psyke.
Jo flere arter jo bedre
Happyfood giver en grundig introduktion til hvordan vores tarmsystem virker. Vidste du f.eks. at antallet af bakterier i tarmen er en af de sikreste tegn på om du har det godt eller skidt?
Et barn fødes med en næsten steril tarm, men den beriges med mælkesyrebakterier og bifidobakterier fra mors bryst, hud, skede og endetarm og snart findes et levedygtigt miljø i barnets tarm. Antallet af arter vokser stødt og roligt og topper, når vi er unge voksne. Herefter falder artsrigdommen gradvis resten af livet, og med det svækkes immunforsvaret og evne til at optage næring fra maden. For at undgå det sker, er det vigtigt at du spiser en varieret kost for at opretholde en mangfoldig bestand af bakterier i tarmen, så de ikke går til grunde. Jo flere arter jo bedre. Går bakterierne først til grunde, har du balladen. For hver uddød bakterie, øges ubalancen nemlig i mavens økosystem.
Bakterierne styrer dine følelser
Den nyeste forskning peger på, at der er et stærkt bånd mellem tarm og hjerne. I det nervesystem, der omgiver tarmene, befinder sig flere end 500 millioner nerveceller. Hvorfor der er så mange, er forskerne først ved at finde ud af, men tarmbakterierne kan spille en meget vigtig rolle for om vi udvikler en depression eller får stress. I bogen får du en detaljeret forklaring på, hvordan det hænger sammen.
Læs også: SÅDAN FÅR DU DE RIGTIGE NÆRINGSSTOFFER SOM VEGANER OG VEGETAR
Happyfood – god indsigt i hvordan mad og lykke hænger sammen
Jeg læste bogen med stor nysgerrighed og blev endnu klogere på, hvordan vores mad kan påvirke vores psyke. Jeg vidste godt – som jeg tror de fleste efterhånden ved, at den forkerte kost kan forårsage diverse livsstilssygdomme, men at vores tarmsystem direkte påvirker vores psyke, vidste jeg ikke. Videnskabsjournalisten Niklas Ennart forklarer let og fordøjeligt et svært tilgængeligt forskningsområde til både at være underholdende og lærerigt.
Udover en detaljeret forklaring på, hvordan tarm og psyke hænger sammen, bliver du også guidet til at spise de rigtige fødevarer, der kan hjælpe din hjerne i topform. Kokken Niklas Ekstadt formår at omdanne al den nye viden til delikate og 38 nemme opskrifter, som alle er illustreret med fine foto.
4 happy superfood
I bogen får du også eksempler på fødevarer, der har status som superfoods som f.eks.:
- Grønkål
Indeholder store mængder C- og K-vitamin, som giver et antiinflammatorisk kick, som menes at kunne forebygge depression. Derudover er dens egenskab også, at den kan dæmpe sukkertrang og gøre det lettere at tabe sig. - Gurkemeje
Forskere i hele verden slår kolbøtter over gurkemejes fremragende egenskaber. Et nye studie viser, at gurkemeje har ligeså stor effekt som lykkepiller. - Ingefær
Du kan efterhånden købe ingefærshot overalt og i mange varianter, men du skal ikke indtage uanede mængder, for det kan give uønskede virkninger. I små doser kan ingefær blandt andet være med til at forbedre hjertesundheden, modvirke kræft, type 2-diabetes og astma. - Tyttebær
Gnask endelig løs af de nordiske superbær. De har et højt indhold af quercetin, der beskytter mod stressudløst depression og er et af de stærkeste antiinflammatoriske stoffer, man kan finde i nogen fødevarer.
Happyfood – Grønkålssalat med parmesan og basilikum-granolata
Een af opskrifterne fra bogen er med grønkål, som langt fra hitter hos alle pga. bladenes småseje konsistens, men ved et simpelt trick kan du blødgøre den.
4 portioner
200 g grønkål, strimlet
1½ tsk salt
1 bundt basilikum
1 citron
3 spsk olivenolie
4 spsk revet parmesan
Bland den strimlede grønkål med 1 tsk salt. Ælt kålen blød, til den bliver mørk i farven og afgiver væske.
Dressing:
Stød basilikum, revet citronskal, ½ tsk salt og 1 spsk olivenolie i en morter.
Bland grønkål, revet parmesan og olivenolie og top med basilikumdressingen.
Køb bogen HER
Jeg har modtaget bogen som et anmeldereksemplar fra Politikens Forlag