Samtale om fertilitet havde ikke gjort en forskel for mig

Forslag om at lægen uopfordret skal tage en snak om fertilitet med unge kvinder mellem 18 og 30 år, mener jeg ikke, får flere kvinder til at få børn tidligere. 

Forleden læste jeg, at Sundhedsstyrelsen er kommet med et forslag om, at lægen skal tage en snak med unge kvinder mellem 18 og 30 år om fertilitet. Forslaget deler vandene og mange synes det er uhensigtsmæssigt at lægen skal spørge ind til og oplyse om graviditet, når besøget handler om noget helt andet.

Skal staten blander sig?

Man kan diskutere om det er rettidig omsorg eller utidig indblanding, når myndighederne forsøger at få os til at tage stilling til et vigtigt emne, som at få børn. Personligt mener jeg, at samtalen om fertilitet kan virke anmassende.

Jeg tror heller ikke det handler om at kvinder ikke er oplyste om fertilitet. De fleste er efterhånden blevet tudet ørerne fulde med, at det er lettest at blive gravid, når man er i 20’erne. Det er bare ikke på det tidspunkt, at alle kvinder er lige parate til en voksende mave.

Jeg var overhovedet ikke parat

Da jeg var 28 år, fik min storesøster sit første barn og jeg synes det var fantastisk for hende og jeg glædede mig til at blive moster. Til gengæld var graviditet, børn og familie for mit eget vedkommende noget der lå mig meget fjernt.

Jeg havde ikke særlig meget held i sprøjten hvad angik mænd og havde på daværende tidspunkt ikke mødt ham, der skulle være far til mine børn. Jeg rodede samtidig også godt rundt i karrierelivet og vidste ikke helt hvilken retning jeg skulle gå – så børn, nej tak.

Havde jeg derfor på det tidspunkt konsulteret min læge pga. sygdom eller andet og han så ud af den blå luft pludselig havde bragt fertilitet ind på banen, ville det have virket utrolig akavet for mig.

Læs også: Kunsten at give slip på sin teenager

En samtale havde ikke ændret noget

Jeg vidste udmærket at det var bedst, hvis jeg blev gravid inden jeg fyldte 30 år og at jeg ikke havde al den tid i verden. Der var bare flere faktorer der skulle falde på plads.  Først og fremmest var jeg ikke moden til at få børn. Jeg var heller ikke verdensmester i at få et forhold til at fungere.

En samtale som Sundhedsstyrelsen lægger op til, ville derfor have virket utrolig formynderisk og måske også sårende. Jeg følte slet ikke at mine grundlag for at få børn var i orden, så en læges snak om fertilitet ville i stedet have sat et stort pres på mig og muligvis gjort mig ulykkelig.

Fertilitet – oplysning gør dig ikke gravid

Jeg mødte endelig manden i mit liv og vi har været sammen i snart 20 år og også fået et barn. Jeg kender også rigtig mange lykkelige historier, hvor kvinder over 40 år har fået deres højeste ønske opfyldt og er blevet gravide og fået børn. Alligevel ved jeg godt at flere og flere kvinder og par har svært ved at få de børn, de gerne vil have. Derfor vil der også være fortalere for at give unge kvinder mere viden om, hvad der skal til for at blive gravid, gennemføre en god graviditet og få et sundt barn.

Men kære Sundhedsstyrelse – der skal mere til end en uopfordret samtale fra lægen om fertilitet før det er realistisk at blive gravid. Især hvis rammerne ikke er i orden. Der vil også være tale om et etisk dilemma, hvor lægens indsats både kan have gavnlige og skadelige virkninger. Unge kvinder er presset nok i forvejen, så i værste tilfælde kan man risikere at skræmme de unge kvinder fra at gå til lægen, hvis de endnu engang skal påmindes om at de skal skynde sig at få børn.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *